NIEUWSBERICHT

Verlofaanvraag via een briefje, not done!

Publicatie datum: 8 juli 2020 15:41
De zomervakantie is in volle gang. De meeste medewerkers hebben hun verlofaanvraag voor de vakantie inmiddels ingediend. Hoe gaat dit jou? Per mail, op papier of is het volledig geautomatiseerd?


Verlofaanvraag indienen en verwerken


Het indienen gebeurt in 9 van 10 gevallen via een verlofbriefje of via een email. Door het proces op deze manier te laten lopen, moet je als leidinggevende elders bijhouden hoeveel dagen en uren iemand heeft opgenomen. Dit document moet je waarschijnlijk meerdere malen aan je medewerker overhandigen, zodat die inzage heeft op het verlofsaldo. Een administratieve handeling die in deze tijd niet nodig is.

Automatisering van de verlofaanvraag

AFAS InSite biedt de mogelijkheid om verlofaanvragen te digitaliseren. Het proces kan heel eenvoudig: De medewerker dient een verlofaanvraag in. Na ontvangst ziet de leidinggevende bij de aanvraag direct staan welke medewerkers op die dag al vrij hebben. Na goedkeuring staat de opgenomen dag of periode meteen in de verlofkaart van de medewerker. Als medewerker en als leidinggevende heb je daardoor dagelijks inzicht in het verlofsaldo. Bovendien is het een ideaal instrument voor de personeelsplanning. 


Wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen


Jaarlijks heeft iedere medewerker recht op tenminste vier keer de wekelijkse arbeidsduur. Bij een fulltime werkweek van 40 uur komt dit neer op 160 uur, oftewel 20 vakantiedagen. Dit zijn de wettelijke vakantiedagen. Veel werkgevers geven daarbovenop nog extra vakantiedagen, welke zijn vastgelegd in de cao of in de arbeidsovereenkomst. Dit zijn de bovenwettelijke vakantiedagen.


Vervaltermijn van vakantiedagen


Bij het afschrijven van verlofdagen kun je te maken krijgen met vervaltermijnen van de vakantiedagen. Wettelijke of bovenwettelijke vakantiedagen, wanneer neem je nou welke dag op of schrijf je welke dag af? Door een verlofaanvraag via AFAS InSite te laten lopen, wordt altijd automatisch de vakantiedag opgenomen die het eerst vervalt.

Vervaltermijn verlofdagen

  • Wettelijke vakantiedagen: Een half jaar na het jaar van opbouw, oftewel niet opgenomen dagen van 2018 vervallen op 1 juli 2019
  • Bovenwettelijke vakantiedagen: 5 jaar geldig
  • Iedere medewerker heeft recht op volledige opbouw van de wettelijke vakantiedagen, ook bij ziekte en (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid. Dit geldt voor de gehele ziekteperiode. Iemand die ziek is, dient ook gewoon vakantiedagen op te nemen. Als een medewerker vakantie opneemt tijdens ziekte, is hij in die periode vrijgesteld van werkzaamheden en daardoor ook vrijgesteld van re-integratie verplichtingen.


Inrichting in AFAS InSite

De doelstelling van het uitsplitsen van de vervaltermijnen tussen wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen is dat iedereen in het vakantiejaar het wettelijke vakantierecht opneemt. De consultants van Provisup helpen je graag bij de juiste inrichting in jouw AFAS omgeving en de daarbij horende werkstroom van verlofaanvraag tot aan de juiste vervanger op het moment van afwezigheid.  Heb je hier oren naar, neem dan even contact met ons op. We komen graag vrijblijvend bij je langs om alle wensen in kaart te brengen. 



Blijf op de hoogte van nieuws en leuke ontwikkelingen vanuit Provisup en volg ons op social media. Wij zijn actief op Facebook, Twitter en LinkedIn


Zwarteweg 121

1431 VL Aalsmeer

020 - 822 1850

info@provisup.nl

> Onze kleine lettertjes

> Meer informatie, neem contact op!


IBAN: NL 65 RABO 0322578302

BTW: NL 857909058 B01

K.V.K: 69534861